Steve Jobs – ne vei lipsi…

Steve Jobs a fost unul din eroii mei. E unul din oamenii care a știut să își trăiască viața. A vrut să schimbe lumea și acum ne dăm cu toții seama că lumea ar fi fost foarte diferită fără el.

Nu m-au impresionat în primul rând la Steve Jobs calitățiile lui de CEO, deși le avea (Apple este astăzi cea mai valoroasă companie din lume și Pixar cel mai de succes studio de animații). M-a impresionat că el credea cu adevărat în ceea ce făcea și orice a făcut, a încercat să facă la cel mai înalt nivel posibil. Azi dimineață am fost trezit de un mesaj pe telefon, un mesaj care m-a întristat mult. Steve Jobs a murit. După ani buni de luptă cu o boală care nu a cruțat încă pe nimeni, Steve a închis ochii pentru ultima dată.

Când am intrat azi pe site-ul apple, nu mai erau poze cu noul iPhone, cu iOS5, iCloud sau Siri, era doar o poză cu Steve Jobs și și două numere care să ne spună când s-a născut și când a murit. Oameni mor în fiecare zi cu sutele de mii, au murit și oameni apropiați mie, de multe ori s-a întâmplat să aud despre cineva că a murit. Știu că vom muri cu toții într-o zi și stiam și că Steve Jobs va muri, de fapt chiar mă așteptam să moară pentru că știam că este foarte bolnav. Dar când am intrat pe site-ul apple și am văzut imaginea cu el m-am întristat foarte tare, neobișnuit de tare.

A murit un titan, un om care a schimbat lumea, un om care ne-a arătat ce înseamnă să trăiești fiecare zi ca și cum ar fi ultima. Cineva zicea odată că nimeni nu e de neînlocuit. Eu nu cred asta, există oameni care sunt de neînlocuit și Steve Jobs este fără îndoială unul dintre ei.

Vă las cu două citate de-ale lui despre viață și moarte pe care le-a rostit în celebrul lui discurs de la Stanford.

“Timp de 33 de ani m-am uitat în fiecare dimineaţă în oglindă şi m-am întrebat: dacă azi ar fi ultima zi a vieţii mele, aş vrea oare să fac ceea ce urmează să fac astăzi? Şi de fiecare dată când răspunsul era ‘Nu’ prea multe zile la rând, ştiu că trebuie să schimb ceva. Gândul că voi pieri curând m-a ajutat cel mai mult în marile alegeri ale vieţii, pentru că aproape totul – toate aşteptările celorlalţi, toată mândria, toată teama de eşec pălesc în faţa morţii, lăsând în loc numai ceea ce e cu adevărat important. Gândul că eşti muritor e cel mai bun mod de a ocoli capcana de a crede că ai ceva de pierdut. Întotdeauna eşti gol în faţa morţii. Nu există nici un motiv să nu-ţi urmezi pornirea inimii”

“Nimeni nu vrea să moară. Chiar şi cei care vor să ajungă în rai nu vor să moară ca să ajungă acolo. Şi totuşi, moartea e destinaţia care ne aşteaptă pe toţi. Nimeni n-a scăpat vreodată. Şi aşa trebuie să fie, pentru că Moartea e cel mai probabil cea mai bună invenţie a Vieţii. Este agentul de schimbare al Vieţii. Ea dă la o parte vechiul spre a face loc noului. Acum, noul eşti tu, dar într-o zi nu prea îndepărtată, vei deveni treptat vechiul şi vei fi înlăturat. Timpul tău este limitat, aşa încât nu-l risipi trăind viaţa altuia. Nu te lăsa blocat de dogmă – de viaţa sub imperiul roadelor gândirii altcuiva. Nu lăsa zgomotul părerilor altora să-ţi înece glasul interior. Şi, cel mai important, să ai curajul să-ţi urmezi inima şi intuiţia. Ele ştiu cumva dinainte ceea ce vrei cu adevărat să devii. Orice altceva e secundar.”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s