De ce nu mă sperie creșterea populației

Eram în primul an de facultate când am auzit prima dată de Malthus. Era la un curs de macroeconomie și profesoara ne povestea cum Malthus a arătat că creșterea populației era exponențială pe când creșterea resurselor pentru menținerea în viață a populației era liniară. Asta însemna că la un moment dat populația o să fie mult prea mare și resursele mult prea reduse pentru a îi face față.

Conform lui Malthus existau două soluții la problemă, odată cele preventive și apoi cele pozitive. Cele preventive ar fi limitarea creșterii populației prin diverse mijloace – controlul nașterilor, amânarea căsătoriei, abstinența ș.a.m.d. Cele pozitive sunt războaiele, epidemiile, moartea prematură, foametea etc.

Cursul respectiv m-a tulburat foarte tare. Înțelegeam logica din spatele argumentului, dar nu puteam să accept concluziile. Trebuia să mai existe o cale. Și se pare că intuiția mea a fost corectă. Problema este că malthusienii pierdeau din vedere un lucru foarte important și anume că omul este și el o resursă. Și este o resursă poate mai importantă decât toate celelalte. Să ai mai mulți oameni înseamnă să ai mai multă inovație, omul poate găsi soluții la tot felul de probleme, poate crea, poate inventa, poate dezvolta.

Sunt două video-uri pe TED pe care le recomand tuturor celor care mai sunt încă speriați de creșterea populației.

Și al doilea ar fi acesta:

Da, viitorul este incert, există tot felul de probleme care trebuie rezolvate, dar le vom rezolva. Hai să ne putem pe treabă!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s